ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА 1941
8.04.2013

Под покровитељством Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, одржало је на Старом нишком гробљу “Горица” ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Овим поводом, након опела у присуству свештеника Саборне цркве, представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружења потомака ратника, положили су цвеће и венце на спомен обележје и евоцирали сећања на бомбардовање Ниша пре 72 годинe.

Златко Шемић, члан Већа Градске општине Палилула, истакао је да општина Палилула активно ради на уређењу овог „спомен комплекса“ под Горицом. Након радова на Централној и Источној капији, прошле године су завршени и радови на огради и Западној капији Старог гробља. Ово је наша обавеза према суграђанима и историјском наслеђу Града Ниша- нагласио је Шемић. Очекујемо да ове године наставимо радове и обезбедимо трајну заштиту и уређење спомен комплекса.

У рушилачком походу фашистичке Немачке, првих година Другог светског рата, у рушевинама је након бомбардовања цивилног становништва Ниша страдало око 400 становника а више од 500 је лакше или теже рањено. Сви они су сахрањени на нишком Старом гробљу у заједничкој гробници.

Помен жртвама бомбардовања Ниша 1941. на Старом гробљу је ове године одржан без учешћа Николе Јовановића, оснивача и дугогодишњег председника Удружење грађана „Стари Ниш“, који је недавно преминуо. (ЕКОполис, текст и фото Д.Видојковић)